Normy i dane techniczne
Produkty wykonane ze stali nierdzewnej przeznaczone dla branży spożywczej, kosmetycznej, farmakologicznej i innych powinny posiadać odpowiednie atesty i certyfikaty, które potwierdzają ich jakość oraz nieszkodliwość dla zdrowia człowieka. Atesty higieniczne wydawane są dla gotowych produktów wykonanych ze stali nierdzewnej mających mieć bezpośredni kontakt z pożywieniem.
Dbamy o to, by nasze wyroby spełniały wszystkie wymagane normy. Poniżej przedstawiamy Państwu certyfikaty oraz atesty, które posiadają nasze produkty.
POBIERZ PLIK CERTYFIKAT ISO NEUMO
POBIERZ PLIK CERTYFIKAT PZH AWH : rury, kształtki, kołnierze, wzierniki, latarki.
POBIERZ PLIK CERTYFIKAT PZH AWH : głowice myjące duże, mieszadła, włazy
POBIERZ PLIK CERTYFIKAT PZH AWH : głowice myjące statyczne,obrotowe, zawory klapowe, filtry.
POBIERZ PLIK CERTYFIKAT PZH AWH : pigging
POBIERZ PLIK CERTYFIKAT PZH DAMSTAHL
Poszczególne rodzaje stali nierdzewnej różnią się między sobą składem chemicznym – odpowiedzialne są za to dodatki stopowe. Są to pierwiastki wchodzące w skład stali nierdzewnej. Dzięki nim stal nabiera unikalnych cech, takich jak: kruchość, odporność na korozję i inne. Dodatki stopowe są również odpowiedzialne za zmienność cen stali nierdzewnej. Aby mogli Państwo być na bieżąco, co miesiąc umieszczamy do pobrania plik PDF z obowiązującymi w danym cyklu produkcyjnym wartościami dodatków stopowych.
Stal nierdzewną dzielimy według składu chemicznego i na tej podstawie wyróżniamy kilka jej rodzajów: stal austenityczna, stal martenzytyczna, stal ferrytyczna, stal austenityczno-ferrytyczna. Każdy z nich składa się dodatkowo z kilku gatunków stali. Zgodnie z normą Normy EN 10088 Stal austenityczna dzieli się na gatunki: 1.4301, 1.4305, 1.4306, 1.4307, 1.4310, 1.4401, 1.4435, 1.4436, 1.4438, 1.4439, 1.4529, 1.4539, 1.4541, 1.4547, 1.4550, 1.4571. Stal ferrytyczna dzieli się na gatunki: 1.4000, 1.4003, 1.4016, 1.4510. Stal martenzytyczna dzieli się na gatunki: 1.4006, 1.4021, 1.4028, 1.4031, 1.4034, 1.4057, 1.4122. Stal ferrytyczno-austenityczna dzieli się na gatunki: 1.4362, 1.4410, 1.4460, 1.4462.
Szczegółowe dane dotyczące składu chemicznego stali nierdzewnych znajdą Państwo w tabeli poniżej:
Odporność na korozję jest podstawową właściwością stali nierdzewnych. Za tę właściwość odpowiada oczywiście skład chemiczny, a dokładnie zawartość chromu zbliżona do 10,5 %. Dzięki temu pierwiastkowi na powierzchni stal tworzy się cienka warstwa tlenków chromu i żelaza. Warstwa ta przy odpowiedniej zawartości chromu tworzy się samoistnie powoduje odporność na korozje. Im wyższa zawartość chromu w stali, tym zwiększa się odporność na korozję.
Stal nierdzewna swoje właściwości uzyskuje dzięki dodatkom stopowym. Do jej podstawowych właściwości należy odporność na korozję. Ta z kolei wynika z właściwego składu chemicznego. Stale odporne na korozje powinny zawierać min. 10,5% chromu i maksymalnie 1,2% węgla.
Wszystkie ważne informacje dotyczące właściwości mechanicznych stali nierdzewnych zostały uwzględnione w normie europejskiej PN-EN 1993-1-4 [2].
Rury spawane, które wykorzystywane są jako rury instalacyjne w przemyślę farmakologicznym, chemicznym, samochodowym i innym muszą mieć odpowiednią odporność na ciśnienie. Parametry naszych produktów, takie jak szczelność i wytrzymałość, są szczegółowo sprawdzane podczas licznych testów.
Poniżej w pliku PDF znajdują się przybliżone wartości wytrzymałości rur spawanych (V=1) na ciśnienie w zależności od temperatury. Wyliczenia w oparciu o normę EN 13480-3 dla rur wykonanych wg N.10217-7 (jednostka bar).
Plik: Tabela wartości wytrzymałość na ciśnienie rur według wymiarów.
Stal nierdzewna jest materiałem wyjątkowo trwałym, praktycznym, a także spełnia wymagania w zakresie higieny dlatego znajduje bardzo szerokie zastosowanie: od przemysłu spożywczego po farmaceutyczny.