Normy i dane techniczne
Poszczególne rodzaje stali nierdzewnej różnią się między sobą składem chemicznym – odpowiedzialne są za to dodatki stopowe. Są to pierwiastki wchodzące w skład stali nierdzewnej. Dzięki nim stal nabiera unikalnych cech, takich jak: kruchość, odporność na korozję i inne. Dodatki stopowe są również odpowiedzialne za zmienność cen stali nierdzewnej. Aby mogli Państwo być na bieżąco, co miesiąc umieszczamy do pobrania plik PDF z obowiązującymi w danym cyklu produkcyjnym wartościami dodatków stopowych.
Odporność na korozję jest podstawową właściwością stali nierdzewnych. Za tę właściwość odpowiada oczywiście skład chemiczny, a dokładnie zawartość chromu zbliżona do 10,5 %. Dzięki temu pierwiastkowi na powierzchni stal tworzy się cienka warstwa tlenków chromu i żelaza. Warstwa ta przy odpowiedniej zawartości chromu tworzy się samoistnie powoduje odporność na korozje. Im wyższa zawartość chromu w stali, tym zwiększa się odporność na korozję.
Produkty wykonane ze stali nierdzewnej przeznaczone dla branży spożywczej, kosmetycznej, farmakologicznej i innych powinny posiadać odpowiednie atesty i certyfikaty, które potwierdzają ich jakość oraz nieszkodliwość dla zdrowia człowieka. Atesty higieniczne wydawane są dla gotowych produktów wykonanych ze stali nierdzewnej mających mieć bezpośredni kontakt z pożywieniem.
Dbamy o to, by nasze wyroby spełniały wszystkie wymagane normy. Poniżej przedstawiamy Państwu certyfikaty oraz atesty, które posiadają nasze produkty.
POBIERZ PLIK CERTYFIKAT ISO NEUMO
POBIERZ PLIK CERTYFIKAT PZH AWH
POBIERZ PLIK CERTYFIKAT PZH DAMSTAHL
Stal nierdzewną dzielimy według składu chemicznego i na tej podstawie wyróżniamy kilka jej rodzajów: stal austenityczna, stal martenzytyczna, stal ferrytyczna, stal austenityczno-ferrytyczna. Każdy z nich składa się dodatkowo z kilku gatunków stali. Zgodnie z normą Normy EN 10088 Stal austenityczna dzieli się na gatunki: 1.4301, 1.4305, 1.4306, 1.4307, 1.4310, 1.4401, 1.4435, 1.4436, 1.4438, 1.4439, 1.4529, 1.4539, 1.4541, 1.4547, 1.4550, 1.4571. Stal ferrytyczna dzieli się na gatunki: 1.4000, 1.4003, 1.4016, 1.4510. Stal martenzytyczna dzieli się na gatunki: 1.4006, 1.4021, 1.4028, 1.4031, 1.4034, 1.4057, 1.4122. Stal ferrytyczno-austenityczna dzieli się na gatunki: 1.4362, 1.4410, 1.4460, 1.4462.
Szczegółowe dane dotyczące składu chemicznego stali nierdzewnych znajdą Państwo w tabeli poniżej:
Stal nierdzewna swoje właściwości uzyskuje dzięki dodatkom stopowym. Do jej podstawowych właściwości należy odporność na korozję. Ta z kolei wynika z właściwego składu chemicznego. Stale odporne na korozje powinny zawierać min. 10,5% chromu i maksymalnie 1,2% węgla.
Wszystkie ważne informacje dotyczące właściwości mechanicznych stali nierdzewnych zostały uwzględnione w normie europejskiej PN-EN 1993-1-4 [2].
Rury spawane, które wykorzystywane są jako rury instalacyjne w przemyślę farmakologicznym, chemicznym, samochodowym i innym muszą mieć odpowiednią odporność na ciśnienie. Parametry naszych produktów, takie jak szczelność i wytrzymałość, są szczegółowo sprawdzane podczas licznych testów.
Poniżej w pliku PDF znajdują się przybliżone wartości wytrzymałości rur spawanych (V=1) na ciśnienie w zależności od temperatury. Wyliczenia w oparciu o normę EN 13480-3 dla rur wykonanych wg N.10217-7 (jednostka bar).
Plik: Tabela wartości wytrzymałość na ciśnienie rur według wymiarów.
Stal nierdzewna jest materiałem wyjątkowo trwałym, praktycznym, a także spełnia wymagania w zakresie higieny dlatego znajduje bardzo szerokie zastosowanie: od przemysłu spożywczego po farmaceutyczny.