Rury spożywcze wg DIN 10357 (dawna DIN 11850)

Treść

Norma  DIN 11866-2008 opisuje rury do zastosowań aseptycznych w przemyśle farmaceutycznym. Ich wymiary są ściśle związane z wymiarami złącz i kształtek nierdzewnych z norm DIN 11864/11853 i 11865.

Rury te podzielone są na następujące grupy wymiarowe:

  • A – rury o wymiarach wg EN 10357 poszerzone o DN6 i DN8,
  • B – rury o wymiarach wg  EN ISO 1127,
  • C – rury o wymiarach wg  ASME-BPE 2009.


Charakterystyka rur DIN 11866:

  • wyżarzane,
  • wolne od tłuszczów i olejów,
  • metalicznie czyste,
  • bez opiłków i zestalonych zanieczyszczeń,
  • końcówki rur przygotowane do spawania orbitalnego wg rodzaju 1 DIN 2559-1,
  • końcówki rur zabezpieczone plastikowymi zatyczkami,
  • rury szlifowane pakowane w plastikowe rękawy.
Dane techniczne
Materiał 316L (1.4404)
Wymiary DIN DN10 – DN150 (seria A)

 

Wykończenie powierzchni zewnętrznej

  • bez wymagań odnośnie chropowatości: wytrawiane lub wyżarzane na jasno
  • z wymaganiami odnośnie chropowatości : nominalna wartość  Ra < 0.8 µm (rury szlifowane) oznaczenie klasy higienicznej H z literą „o” (np. H2o)
Klasa higieniczna Chropowatość Chropowatość w obszarze spawu
H1 Ra < 1.6 µm Ra < 3.2 µm
H2 Ra < 0.8 µm Ra < 1.6 µm
H3 Ra < 0.8 µm Ra < 0.8 µm
H4 Ra < 0.4 µm Ra < 0.4 µm
H5 Ra < 0.25 µm Ra < 0.25 µm

Każda rura posiada certyfikat 3.1 AD2000-W2.