Rury spożywcze wg DIN 10357 (dawna DIN 11850)
Treść
Norma DIN 11866-2008 opisuje rury do zastosowań aseptycznych w przemyśle farmaceutycznym. Ich wymiary są ściśle związane z wymiarami złącz i kształtek nierdzewnych z norm DIN 11864/11853 i 11865.
Rury te podzielone są na następujące grupy wymiarowe:
- A – rury o wymiarach wg EN 10357 poszerzone o DN6 i DN8,
- B – rury o wymiarach wg EN ISO 1127,
- C – rury o wymiarach wg ASME-BPE 2009.
Charakterystyka rur DIN 11866:
- wyżarzane,
- wolne od tłuszczów i olejów,
- metalicznie czyste,
- bez opiłków i zestalonych zanieczyszczeń,
- końcówki rur przygotowane do spawania orbitalnego wg rodzaju 1 DIN 2559-1,
- końcówki rur zabezpieczone plastikowymi zatyczkami,
- rury szlifowane pakowane w plastikowe rękawy.
Dane techniczne | |
Materiał | 316L (1.4404) |
Wymiary DIN | DN10 – DN150 (seria A) |
Wykończenie powierzchni zewnętrznej
- bez wymagań odnośnie chropowatości: wytrawiane lub wyżarzane na jasno
- z wymaganiami odnośnie chropowatości : nominalna wartość Ra < 0.8 µm (rury szlifowane) oznaczenie klasy higienicznej H z literą „o” (np. H2o)
Klasa higieniczna | Chropowatość | Chropowatość w obszarze spawu |
H1 | Ra < 1.6 µm | Ra < 3.2 µm |
H2 | Ra < 0.8 µm | Ra < 1.6 µm |
H3 | Ra < 0.8 µm | Ra < 0.8 µm |
H4 | Ra < 0.4 µm | Ra < 0.4 µm |
H5 | Ra < 0.25 µm | Ra < 0.25 µm |
Każda rura posiada certyfikat 3.1 AD2000-W2.